News

Kaj je preostala vrednost avtomobila?

Autovista24 | 30 Mar 2021

O avtorju

Autovista24

Autovista24 provides specialist information for Europe’s automotive decision makers. The platform hosts news analysis, original research, interviews, webinars, videos and podcasts. Autovista24 journalists combine proprietary data with timely research and analysis – all while tapping into Autovista Group’s pan-European team of automotive experts to ensure that users benefit from highly-relevant content.

Kaj je preostala vrednost avtomobila? Namestnik urednika Autovista24 Tom Geggus pojasnjuje terminologijo, različne vrste in kako se lahko izračuna.

Več informacij o preostalih vrednostih avtomobilov najdete na Autovista Intelligence. Če želite prejemati obvestila o vseh najnovejših videoposnetkih, se lahko brezplačno naročite na kanal  Autovista24 YouTube.

Prepis – Kaj je preostala vrednost avtomobila?

Sem namestnik urednika Autovista24 Tom Geggus s priročno definicijo ‘kaj je‘. Preprosto povedano, preostala vrednost pomeni, koliko je vozilo vredno po določenem času in prevoženih kilometrih s poljubnim številom različnih kombinacij starosti in prevoženih kilometrov. Obstaja praktično neskončno število različnih scenarijev, ki bi jih lahko uporabili za vozilo.

Na primer,  inteligentna stran za preostalo vrednost skupine Autovista uporablja standardni scenarij 36 mesecev in 60.000 kilometrov ali 40.000 milj v Veliki Britaniji. Sedaj lahko preostale vrednosti avtomobila razumemo na dva načina. Prvi je glede na absolutno vrednost: torej, koliko denarja je vredno vozilo po doseženem mejniku starosti in prevoženih kilometrov. Drugi način razumevanja preostale vrednosti avtomobila je odstotek, ki nam pove njegovo ohranitev vrednosti. To pomeni, da vzamemo vrednost vozila pri nadaljnji prodaji in jo izračunamo kot odstotek nove cene. Pomembno je omeniti, da se to razlikuje od amortizacije, ki kaže, koliko vrednosti je vozilo izgubilo.

Zdaj pa si oglejmo ta avtomobil kot primer. Pravkar je dosegel prodajno ceno 50.000 evrov in želimo ugotoviti njegovo napovedano preostalo vrednost. Torej, če želimo vedeti, koliko bo vreden v 36 mesecih po prevoženih 60.000 kilometrih, lahko pogledamo, kako so se v zgodovini povprečno obnesli drugi modeli. To nas pripelje do napovedi, da bo ob doseganju našega standardnega scenarija vreden dvajset tisoč evrov. Kot odstotek preostale vrednosti bi bila to ohranitvena vrednost štirideset odstotkov in za tiste, ki vam gre matematika, to pomeni amortizacijo šestdeset odstotkov, saj je avto izgubil trideset tisoč evrov vrednosti.

Zdaj pa se sprehodimo do oddelka rabljenih avtomobilov v razstavnem prostoru. Tukaj smo našli enak model, vendar je star tri leta. Z isto metodo lahko ugotovimo njegovo trenutno preostalo vrednost. Danes preostale vrednosti veljajo za vse različne vrste vozil, tržne agregate pa je mogoče izračunati glede na znamko segmenta in vrsto goriva v državi. Če želite izvedeti več o tem, se odpravite na autovistaintelligence.com.

Hvala za ogled. Ali želite, da opredelimo še kakšne druge avtomobilske izraze? Če vam je bil ta videoposnetek všeč, se naročite in všečkajte kanal Autovista24 YouTube . Za več videoposnetkov v seriji ‘Kaj je’  kliknite tukaj. Se vidimo naslednjič.

To vsebino vam je prinesel Autovista24.

Upoštevajte, da je ta članek prevod izvirnika, objavljenega v angleščini na Autovista24 in zato lahko vsebuje manjše slovnične napake. V primeru kakršnih koli neskladij ali nedoslednosti med prevodom in angleško različico, vedno prevlada angleška različica.

Mogoče bi vas tudi zanimalo

Ali so e-goriva tako zelena, kot se zdi?

16 Dec 2021

Kritiki motorja z notranjim zgorevanjem trdijo, da onesnažuje okolje, da je neučinkovit in da je namenjen na smetišče. Kaj pa, če bi ti motorji uporabljali...

Zamenjava baterije ali hitro polnjenje: katera rešitev je boljša?

16 Avg 2022

V Evropi se pojavljajo obrati za zamenjavo baterij. Bi lahko predstavljali alternativo tehnologijam hitrega polnjenja električnih vozil? Novinarka portala Autovista24 Rebeka Shaid si je to...

Vpliv Kitajske na evropsko avtomobilsko industrijo

07 Jun 2023

Evropski proizvajalci avtomobilov si močno prizadevajo povečati svoje tržne deleže na Kitajskem, medtem ko kitajski proizvajalci vse pogosteje vstopajo v Evropo. Ta dinamika prinaša veliko...

Da, prijavite me na Autovista24

* Obvezno


Prijavite se za prejemanje naslednje e-pošte:

Autovista24: ključno čtivo, podatki in informacije o avtomobilizmu – dnevne novosti z novega spletnega mesta Autovista24, ki jih družba Autovista Ltd. pošilja vsak dan v angleščini.


V naših e-poštnih sporočilih uporabljamo piksle, s katerimi spremljamo, kdaj ste odprli, posredovali ali kliknili URL-je v naših e-poštnih sporočilih. To nam pomaga pri spremljanju in merjenju uspešnosti in učinkovitosti naših e-poštnih sporočil. Te informacije združujemo z informacijami, ki ste jih podali zgoraj, in informacijami o vašem brskanju, da bi lahko bolje prilagodili in izboljšali naše trženje za vas ter prilagodili vašo uporabniško izkušnjo na našem spletnem mestu. S prijavo soglašate z uporabo svojih podatkov za pošiljanje izbranih e-poštnih sporočil in uporabo sledilnih pikslov. Svojo privolitev za prejemanje naših e-poštnih sporočil in s tem povezanega sledenja lahko kadar koli prekličete tako, da sledite tej povezavi do našega centra za e-poštne nastavitve in posodobite svoje nastavitve. Za dodatne informacije o obdelavi osebnih podatkov glejte Pravilnik o zasebnosti skupine Autovista in Eurotaxovo politiko zasebnosti.